Vánoce voní po másle, rumu, oříšcích… a klidně i po pistáciích a pomeranči. Přinášíme osvědčený recept od zkušené valašské pekařky Martiny Kynstlerové, známé z pořadu Peče celá země, na netradiční křehká pistáciová kolečka.
VAŘENÍ
Vánoční čokoládový stromeček
Tenhle vánoční stromeček nejen že skvěle chutná, ale vytváří vám na stole i krásnou jedlou dekoraci. A vůně čokolády a skořice navodí tu správnou vánoční atmosféru.
Sladké a kynuté Vánoce: Kvásková vánočka
První adventní neděle je už za dveřmi a společně s ní přichází i čas voňavých příprav, tepla domova a tradičního pečení. Pokud chcete letos potěšit rodinu opravdu poctivou vánoční klasikou, zapište si tenhle recept na kváskovou vánočku. Je sice časově náročnější, ale odměnou vám bude vláčná, jemná a krásně nadýchaná vánočka, která provoní celý dům....
UHO aneb univerzální hnědá omáčka s kotletou
UHO ve vás jistě probouzí vzpomínky na dobu stravování ve školní jídelně, ať už dobré nebo špatné. Většina lidí tuto omáčku bytostně nenávidí, když se ale udělá poctivě, je výborná. Tato malá česká konkurence demi glace je základem pro mnoho dalších výborných českých jídel. Je jasné, že každá správná hospodyňka by měla poctivou UHO umět.
Chili con carne - jídlo plné chutí
Chilli con carne (španělsky "chili s masem") patří mezi nejznámější pokrmy texasko-mexické kuchyně. Tradice tohoto dušeného masa s chilli papričkami sahá až k původním mexickým receptům popisovaným už v 16. století, kdy byla kombinace masa, chilli a dalších ingrediencí konzumována v oblasti Aztéků.
Zavařování ze staré školy
Nakládání a zavařování byla v dobách minulých vlastně jediná možnost, jak většinu úrody ovoce a zeleniny uchovat přes dlouhou zimu až do jara. Bylo by proto pošetilé odvracet se od zkušeností předků a znovu objevovat dávno známé postupy a zásady.
Domácí bramborový chléb
Brambory i se slupkou pořádně umyjte a uvařte do měkka společně se dvěma lžičkami soli. Uvařené brambory nechte vychladnout a oloupejte. Oloupané brambory následně rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte olej a kvasnice rozpuštěné ve vodě a začněte zpracovávat těsto. Až vznikne pěkná hmota, teprve poté přidejte mouku a...
U tohoto typu koláče si stačí připravit křehké koláčové těsto a náplň můžete zvolit jakou budete chtít. Můžete si místo jednoho většího koláče udělat 6 menších a každý naplnit jiným krémem. Buďte kreativní a připravte pro svoji návštěvu kombinaci různých chutí a barev tohoto sladkého a křehkého dezertu.
České ryby na talíři
České sladkovodní ryby jsou velmi oblíbené v tradiční české kuchyni. Mezi nejznámější a nejoblíbenější druhy patří například kapr, pstruh, candát, štika, amur nebo lín.
Červen je měsícem sladkých jahod – a protože jejich sezóna netrvá věčně, je ideální čas si je užít do sytosti. Právě teď dozrávají ty nejvoňavější plody, které přímo vybízejí k domácímu tvoření v kuchyni. Než se s nimi zase rozloučíme, připravte si s námi tři letní dobroty: poctivý jahodovo-rebarborový džem, osvěžující domácí nanuky a nepečené...










