Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Vánoční čokoládový stromeček

04.12.2025

Tenhle vánoční stromeček nejen že skvěle chutná, ale vytváří vám na stole i krásnou jedlou dekoraci. A vůně čokolády a skořice navodí tu správnou vánoční atmosféru. 

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 20 g droždí
  • 1 žloutek
  • 70 g změklého másla
  • 70 g sádla
  • špetku soli
  • 1 lžičku skořice
  • Citrónovou kůru
  • 1 dl mléka
  • 1 vajíčko na potření
  • 100 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky skořice
  • moučkový cukr

Na čokoládovou náplň:

  • 300 g hořké čokolády

Postup:

Nejprve si zadělejte těsto. Mouku prosejte, smíchejte se solí, citrónovou kůrou, skořicí a 5 lžícemi cukru. Ohřejte trošku mléka (pozor, aby nebylo moc horké – mělo by mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst) a do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte k mouce společně se žloutkem, změklé máslo a sádlo a začněte vypracovávat těsto. Podle potřeby můžete přidávat vlažné mléko. Až těsto nebude lepit, nechte ho přikryté pod utěrkou 1 hodinu kynout. Poté těsto rozdělte na 3 stejné díly a nechte ještě asi 20 minut kynout. Mezitím si nad vodní lázní rozpusťte čokoládu.

Každou část těsta rozválejte na větší trojúhelník. První plát položte na plech s pečicím papírem, vykrojte do tvaru stromečku a na celou plochu rozetřete špachtličkou nebo lžící polovinu rozpuštěné čokolády. Přiklopte druhým rozváleným trojúhelníkem. Opět natřete zbylou čokoládou, přiklopte posledním plátem a ostrým nožem vyřízněte podle šablony. Na každé straně si nařízněte asi 2-3 cm široké proužky, aby byly na každé protilehlé straně stejné. Jak správně tyto proužky nařezat, vidíte na již upečeném stromečku. Každý proužek potom stočte do spirály a jeho konec přitiskněte k pečicímu papíru, aby se během pečení nezvednul. Nechte na plechu ještě asi 20 minut kynout a poté potřete vajíčkem. Pečte na 180 °C dozlatova asi 25-35 minut podle trouby.

Po upečení ještě horký stromeček potřete rozpuštěným máslem se skořicí a pocukrujte moučkovým cukrem. Stromeček můžete dozdobit rozinkami, či jedlými cukrářskými ozdobičkami.