Vánoční čokoládový stromeček

Tenhle vánoční stromeček nejen že skvěle chutná, ale vytváří vám na stole i krásnou jedlou dekoraci. A vůně čokolády a skořice navodí tu správnou vánoční atmosféru.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 6 lžic krupicového cukru
- 20 g droždí
- 1 žloutek
- 70 g změklého másla
- 70 g sádla
- špetku soli
- 1 lžičku skořice
- Citrónovou kůru
- 1 dl mléka
- 1 vajíčko na potření
- 100 g rozpuštěného másla
- ½ lžičky skořice
- moučkový cukr
Na čokoládovou náplň:
- 300 g hořké čokolády
Postup:
Nejprve si zadělejte těsto. Mouku prosejte, smíchejte se solí, citrónovou kůrou, skořicí a 5 lžícemi cukru. Ohřejte trošku mléka (pozor, aby nebylo moc horké – mělo by mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst) a do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte k mouce společně se žloutkem, změklé máslo a sádlo a začněte vypracovávat těsto. Podle potřeby můžete přidávat vlažné mléko. Až těsto nebude lepit, nechte ho přikryté pod utěrkou 1 hodinu kynout. Poté těsto rozdělte na 3 stejné díly a nechte ještě asi 20 minut kynout. Mezitím si nad vodní lázní rozpusťte čokoládu.
Každou část těsta rozválejte na větší trojúhelník. První plát položte na plech s pečicím papírem, vykrojte do tvaru stromečku a na celou plochu rozetřete špachtličkou nebo lžící polovinu rozpuštěné čokolády. Přiklopte druhým rozváleným trojúhelníkem. Opět natřete zbylou čokoládou, přiklopte posledním plátem a ostrým nožem vyřízněte podle šablony. Na každé straně si nařízněte asi 2-3 cm široké proužky, aby byly na každé protilehlé straně stejné. Jak správně tyto proužky nařezat, vidíte na již upečeném stromečku. Každý proužek potom stočte do spirály a jeho konec přitiskněte k pečicímu papíru, aby se během pečení nezvednul. Nechte na plechu ještě asi 20 minut kynout a poté potřete vajíčkem. Pečte na 180 °C dozlatova asi 25-35 minut podle trouby.
Po upečení ještě horký stromeček potřete rozpuštěným máslem se skořicí a pocukrujte moučkovým cukrem. Stromeček můžete dozdobit rozinkami, či jedlými cukrářskými ozdobičkami.
