Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

UHO aneb univerzální hnědá omáčka s kotletou

16.10.2025

UHO ve vás jistě probouzí vzpomínky na dobu stravování ve školní jídelně, ať už dobré nebo špatné. Většina lidí tuto omáčku bytostně nenávidí, když se ale udělá poctivě, je výborná. Tato malá česká konkurence demi glace je základem pro mnoho dalších výborných českých jídel. Je jasné, že každá správná hospodyňka by měla poctivou UHO umět.

Ingredience:

  • 750 g vepřové kotlety
  • 2 velké cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ¼ másla
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3–4 hrnky hutného poctivého vývaru (z kostí)
  • koření: sůl, pepř a mletý kmín


Postup:

Maso jemně naklepejte a po bocích nařízněte, aby se nekroutilo. Osolte ho a opepřete. Maso zprudka osmahněte na oleji, aby se zatáhlo a zezlátlo, vytáhněte jej z hrnce a dejte stranou.

Do hrnce, ve kterém jste připravovali maso, vhoďte máslo, nakrájenou cibuli a osmahněte ji do zlatova. Poté cibuli zasypte moukou a nechte ji zpěnit, dokud nebude cibulová směs hnědá.

Cibulovou směs poté zalijte vývarem a sójovou omáčkou a vše důkladně metličkou promíchejte tak, aby se jíška rozpustila a vznikla krémová omáčka. Podle hustoty můžete přidat vývar nebo vodu.

Do takto vzniklé omáčky přidejte koření a přiveďte ji k varu. Maso včetně šťávy, kterou pustilo, vložte zpět a nechte ho minimálně hodinu pozvolna dusit.

Na závěr cibuli v omáčce důkladně rozmixujte tyčovým mixérem (nebojte se, že byste rozmixovali i maso, plátky masa jsou velké).

Tip: Dusit nemusíte jen vepřovou kotletu, ale klidně můžete udělat i kuřecí prso nebo hovězí roštěnou. Každý druh masa vám vykouzlí novou chuť omáčky.

Znojemská omáčka

Postupujte stejně jako u základního UHA, jen na závěr vmíchejte do vzniklé omáčky nahrubo nakrájené nebo nastrouhané okurky. Nezapomeňte přidat také 1-2 lžíce láku.

Hovězí na houbách:

Ze základu UHA vychází i tato česká klasika. Místo vepřového masa však pozvolna duste hovězí roštěnou.

Pokud budete dělat omáčku ze žampiónů, stačí jen na závěr do omáčky vmíchat nakrájené žampionové plátky a nechat je pár minut povařit.

Pokud budete dělat omáčku ze sušených hub, nechte je přes noc namočit ve vodě. Vodou s houbami pak zalijte roštěnky a nechte je dusit.