Báječné nápady - díl 2: Skladování potravin

Správné skladování potravin je klíčem k menšímu plýtvání a větší čerstvosti. Ve druhém díle naší série chytrých domácích triků vám prozradíme, proč rajčata nepatří do lednice a jak uchovat ořechy i sýr co nejdéle čerstvé. Přidejte si tyto triky do svého kuchyňského repertoáru!
1. Rajčata v lednici ztratí chuť i barvu. Nechte je na míse. A pokud už jsou hodně zralá, udělejte z nich lečo.
2. Ztvrdl med? Přidejte lžíci horké vody nebo ho nahřejte ve vodní lázni. A zase bude jako nový.
3. Křen vždy zabalte do navlhčené utěrky a uložte do chladu, uchová si tak správný říz.
4. Ořechy a semínka uložte do zavařovacích sklenic a do tmavé spíže. Tím si uchovají chuť, nezkysnou a nenasají vlhkost.
5. Zabalte tvrdé sýry do pečicího papíru nebo voskovaného pergamenu, aby "dýchaly" a nezačaly plesnivět.
6. Sušené houby ukládejte do sklenic a přihoďte bobkový list, který odpuzuje škůdce i vlhkost. Houby tak zůstanou krásně voňavé až do jara.
7. Naše babičky nikdy nevyhazovaly měkké meruňky nebo švestky. Hned šly do hrnce, trochu cukru a citronu – a vznikl buď rychlý kompot, nebo základ na marmeládu.
8. A ještě jeden trik od babiček – zbylý chléb krájely na malé kostičky a sušily na okně nebo na plechu. Pak je uložily do plátěného pytlíku – a měly po ruce domácí krutony.
Už máme za sebou článek o vaření - příští týden se můžete těšit na naše tipy pro Úklid.
Listujte s námi v časopise Bydlíme & Tvoříme a objevujte osvědčené i nové tipy.