Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Domácí pizza a bruschetta z grilu: Dva letní hity, které musíte vyzkoušet

Myslíte si, že už máte receptů na grilování dost? My taky… ale pak přijde chuť na něco jiného než maso – něco voňavého, křupavého a plného letní chuti. A přesně to přináší tyto dva recepty: domácí pizza z grilu s rajčatovým základem a čerstvými surovinami, a k tomu italská bruschetta s fazolemi, mozzarellou, pestem nebo třeba pečenou paprikou.

Domácí pizza na grilu

Ingredience

Na těsto: 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 18 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžičku cukru
  • špetku soli

Na rajčatový základ:

  • 1 konzervu loupaných rajčat
  • 3 ks čerstvých rajčat
  • 1 menší mrkev
  • 1 cibuli
  • řapíkatý celer
  • bazalku
  • olivový olej
  • cukr
  • sůl
  • pepř

Na pizzu:

  • špenát
  • česnek
  • sýr
  • rajčata
  • bazalku

Postup:

Pizzu začněte přípravou těsta. Smíchejte vlažnou vodu s droždím, lžičkou cukru a trochou mouky a nechte vzejít kvásek. Zhruba po 15 minutách přidejte kvásek do zbytku mouky a přidejte olej a špeku soli. Vše zpracujte do hladkého těsta a nechte asi hodinu kynout.

Než vám vykyne těsto, připravte si základ na pizzu. Na olivovém oleji začnete dělat nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer a přidejte nakrájená konzervovaná i čerstvá rajčata. Přisypte překrájenou bazalku a vařte do té doby, dokud zelenina nezměkne. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Uvařený základ propasírujte přes sítko, popřípadě rozmixujte ponorným mixérem.

Než začnete kompletovat pizzu, předehřejte si gril a vložte do něj kámen, na kterém ji budete péct. Z těsta vyválejte tenký kruh, zalijte rajčatovou omáčkou a navrch si dejte to, na co máte chuť. Použít můžete sýr, česnek, špenát, rajčata, bazalku nebo cokoliv jiného, co máte rádi. Když ji máte nazdobenou, vložte ji do grilu při teplotě od 250 do 280 °C. Nechte ji tam tak dlouho, dokud nebudou okraje lehce hnědnout. Na závěr na pizzu dejte čerstvou bazalku, nakrájejte ji a můžete servírovat.

Italská bruschetta z grilu

Ingredience

  • 200 g bílých konzervovaných fazolí (mohou být i suché, ale ty je třeba nejprve namočit a uvařit)
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 velkou ciabattu nebo světlý italský chléb

Na ozdobu:

  • 50 g rajčat
  • 50 g sýru mozzarella
  • 50 g žampionů orestovaných na olivovém oleji
  • 50 g černých oliv
  • bazalkové pesto

Postup:

Ciabattu nakrájejte na cca 2 cm vysoké plátky. Ty potřete olivovým olejem a opečte z obou stran. Rajčata nakrájejte na kousky. Na stejně velké části nakrájejte mozzarellu. Obě suroviny smíchejte s bazalkovým pestem a položte na teplé plátky pečiva. Další plátky pečiva obložte orestovanými plátky žampiónů, nebo prostě konzervovanými fazolemi v rajčatové omáčce. Všechny plátky bruschetty budou lepší, když je ještě posypete parmazánem. U bruschetty je ale dobré, že ji můžete obložit prakticky čímkoliv.

Výborná je také kombinace okapaného kousku pečené papriky se sardelový m řezem a olivami nebo výrazným sýrem. Na léto je bruschetta ideální večeře. Ale jíst ji můžete prakticky kdykoliv.