Pampeliškový med: Slunce ve sklenici a zdraví na lžičce

Pampeliškový med není jen sladká pochoutka – je to přírodní elixír plný síly jarní přírody. Pampelišky pomáhají při detoxikaci organismu, podporují správné trávení, čistí játra a posilují imunitu. Tento domácí "med" je bez včel, přesto překvapí svou chutí i přínosem pro zdraví. Využijte sílu květů, které vám rostou doslova pod nohama.
Sluníčkový med (pampeliškový med)
Ingredience:
- 300 květů pampelišky (pouze žluté okvětní lístky)
- 1 litr vody
- 800 g cukru
- 1 citrón (šťáva a kůra)
- 1/2 lžičky kyseliny citronové (volitelné, pro lepší konzervaci)
Postup:
Květy pampelišky vložte do velkého hrnce a zalijte je vodou. Nechte je louhovat přes noc (nejlépe 12 hodin). Druhý den přeceďte květy a získanou tekutinu přiveďte k varu. Přidejte cukr, citrónovou šťávu a kůru, případně kyselinu citronovou. Vařte na středním stupni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud směs nezíská hustou konzistenci podobnou medu. Nalijte do sklenic a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Věděli jste, že si dříve lidé dávali pampelišky pod polštář nebo na práh, protože věřili, že je ochrání před zlými silami?