Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Křehký koláč s pudinkovým krémem a čerstvým ovocem

17.07.2025

U tohoto typu koláče si stačí připravit křehké koláčové těsto a náplň můžete zvolit jakou budete chtít. Můžete si místo jednoho většího koláče udělat 6 menších a každý naplnit jiným krémem. Buďte kreativní a připravte pro svoji návštěvu kombinaci různých chutí a barev tohoto sladkého a křehkého dezertu. 

Ingredience: 

Na křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 150 g studeného másla
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 6 lžic studené vody
  • pomerančovou kůru

Na pudinkový krém:

  • 250 ml mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky

Na dokončení:

  • mix čerstvého ovoce (rybíz, maliny, jahody, lesní jahody, borůvky, angrešt,…)
Postup:

Prosátou mouku si smíchejte se solí. Do mouky nakrájejte na malé kousky máslo a prsty vypracujte do takové drobenky. Postupně přidávejte vodu, citrónovou šťávu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.

Keramickou koláčovou formu vymázněte máslem a troubu předehřejte na 180 °C. Těsto si rozválejte na placku silnou asi 1,5 cm, naviňte na váleček, opatrně přeneste do formy a přebytečné těsto odřízněte. Propíchněte ho na několika místech vidličkou, zakryjte pečicím papírem a na něj nasypejte hrášek (těsto se tak nenafoukne a zůstane krásně rovné). Pečte na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Do hrnce nalijte mléko, 1 vanilkový cukr, semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Po svaření nechte přikryté asi 20 minut odpočinout. Mezitím si v robotu ušlehejte do pěny žloutky, škrob a vanilkový cukr. Mléko přiveďte znovu k varu. Polovinu horkého mléka přilijte ke žloutkové směsi a rozmíchejte. Celou směs potom nalijte do vroucího zbytku mléka a metličkou míchejte do zhoustnutí. Krém pečlivě provařte, odstavte a za častého míchání nechte zchladnout. Do vlažného krému potom ručně zašlehejte změklé máslo, aby vám vznikl krásně hladký krém.

Na upečený a vychladlý koláč potom nalijte náplň, dejte ztuhnout do lednice a asi po hodině ho můžete dozdobit bohatou dávkou čerstvého ovoce.