Křehký koláč s pudinkovým krémem a čerstvým ovocem

U tohoto typu koláče si stačí připravit křehké koláčové těsto a náplň můžete zvolit jakou budete chtít. Můžete si místo jednoho většího koláče udělat 6 menších a každý naplnit jiným krémem. Buďte kreativní a připravte pro svoji návštěvu kombinaci různých chutí a barev tohoto sladkého a křehkého dezertu.
Ingredience:
Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- špetku soli
- 150 g studeného másla
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 6 lžic studené vody
- pomerančovou kůru
Na pudinkový krém:
- 250 ml mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 3 žloutky
Na dokončení:
- mix čerstvého ovoce (rybíz, maliny, jahody, lesní jahody, borůvky, angrešt,…)
Prosátou mouku si smíchejte se solí. Do mouky nakrájejte na malé kousky máslo a prsty vypracujte do takové drobenky. Postupně přidávejte vodu, citrónovou šťávu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.
Do hrnce nalijte mléko, 1 vanilkový cukr, semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Po svaření nechte přikryté asi 20 minut odpočinout. Mezitím si v robotu ušlehejte do pěny žloutky, škrob a vanilkový cukr. Mléko přiveďte znovu k varu. Polovinu horkého mléka přilijte ke žloutkové směsi a rozmíchejte. Celou směs potom nalijte do vroucího zbytku mléka a metličkou míchejte do zhoustnutí. Krém pečlivě provařte, odstavte a za častého míchání nechte zchladnout. Do vlažného krému potom ručně zašlehejte změklé máslo, aby vám vznikl krásně hladký krém.