Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Jahodová sezóna vrcholí: letní dobroty pro mlsné jazýčky

Červen je měsícem sladkých jahod – a protože jejich sezóna netrvá věčně, je ideální čas si je užít do sytosti. Právě teď dozrávají ty nejvoňavější plody, které přímo vybízejí k domácímu tvoření v kuchyni. Než se s nimi zase rozloučíme, připravte si s námi tři letní dobroty: poctivý jahodovo-rebarborový džem, osvěžující domácí nanuky a nepečené ovocné pohárky se smetanovým krémem.

Jahodovo-rebarborový džem

Ingredience:

  • 700 g omytých a přepůlených jahod
  • 300 g oloupané rebarbory
  • 1150 g krupicového cukru
  • 1 balení želírovacího přípravku (1:1)
  • 1 citrón
  • 3 listy máty
  • 3 listy šalvěje ananasové

Postup:

Oloupejte rebarboru. Nakrájejte ji na centimetrové špalíky a spařte ji ve vroucí vodě. Vyjměte ji na cedník a nechte okapat.

Do kastrolu nalijte 2 polévkové lžíce studené vody, přidejte okapanou rebarboru a vařte ji, až se vám rozvaří do zelenkavého, pikantně vypadajícího rozvaru. Trvá to asi 10–15 minut, podle obsahu vody v rebarboře. Při vaření nezapomeňte míchat.

Jahody operte ve vodě a zbavte stopek. Následně je přepulte. Přepůlené jahody rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Nikdy je nemixujte, příliš by se při vaření napěnily a v džemu by pak nebyly žádné kousky ovoce.

Do hrnce, ve kterém budete vařit džem, přelijte rozvar z rebarbory, přidejte rozdrcené jahody a šťávu z jednoho citrónu.

Ke konzervování použijte želírovací přípravek 1:1. Kdo nechce žádný stabilizátor, musí uvařený džem sterilovat. Obsah sáčku želírovacího přípravku přesypte do hrnečku a promíchejte ho se dvěma lžícemi krupicového cukru z celkového připraveného množství cukru. Směs přisypte do hrnce k jahodám a rebarboře.

Zapněte zdroj tepla a ovoce důkladně promíchejte. Směs přiveďte za občasného promíchání k varu. Asi po minutě od bodu varu přisypte cukr.

Od bodu varu míchejte džem intenzivněji a zároveň při okrajích kastrolu sbírejte vytvořenou pěnu. Když džem začne vřít, odměřte si přesně 7 minut, po které budete džem udržovat na bodu varu. Pak hrnec odstavte.

Džem plňte do připravených a čistých sklenic. Do hrdla sklenice položte nálevku a naběračkou plňte. Skleničky díky nálevce nejsou upatlané a pokapané džemem.

Po naplnění každou sklenici v místě uzávěru pečlivě otřete čistým ubrouskem, uzavřete pevně víčkem a ihned otočte dnem vzhůru. V této poloze je nechte 15-20 minut. Pak je vraťte zpět.

Džem je výborný na lívance, do jogurtů, müsli a všude tam, kde ho máte rádi.


Domácí nanuky

Ingredience:

  • šlehačku
  • zakysanou smetanu
  • tvaroh
  • moučkový cukr
  • čokoládovou polevu
  • rozemleté oříšky
  • kokos

Postup:

Vyšlehejte šlehačku. Po vyšlehání přidejte moučkový cukr, zakysanou smetanu a tvaroh. Hotovou náplň dejte do forem na zmrzlinu a dejte do mrazáku. Hotové nanuky můžete namočit do hořké, mléčné nebo bílé čokoládové polevy. Stačí dát čokoládu rozehřát do malého kastrůlku a zmrzlý nanuk do ní ponořit. Když je nanuk dostatečně obalený čokoládou, můžete ho pro lepší chuť posypat kokosem nebo rozemletými oříšky a servírovat.

Experimentujte s příchutěmi

Nanuky jsou skvělé pro experimentování s různými příchutěmi. Můžete přidat čerstvé ovoce (jahody, maliny, kiwi, banán, ananas,…), drcené sušenky, kakao, arašídové máslo, jogurt, kávu nebo čokoládu. Fantazii se meze nekladou! Nezapomeňte ochutnat směs před zmrazením a případně ji dochutit podle svého gusta.

Vytvořte vrstvy a textury

Nanuky mohou být zábavné i vizuálně. Můžete vytvářet různé vrstvy příchutí nebo přidat do směsi kousky ovoce, čokolády nebo sušenek pro texturu při skusu. Pokud chcete vytvořit více vrstevnaté nanuky, nalijte jednu vrstvu do formy, nechte ji lehce zmrznout a pak přidejte další vrstvu. Postup opakujte. Vytvoříte tak pestrou paletu chutí

Ovocné letní pohárky

Ingredience:

Na smetanový krém:

  • 800 ml smetany ke šlehání 33%
  • 100 g cukru krupice
  • 6 plátků želatiny
  • vanilkový lusk

Na krém:

  • 500 g čerstvého nebo mraženého ovoce – jahody, maliny, borůvky, lesní směs
  • 100 g cukru krupice
  • 6 plátků želatiny

čerstvé ovoce a máta na dozdobení

Postup:

Nepečené dezerty miluje snad každý. Stačí k tomu pár surovin, nemusíte zapínat troubu a fantazii se meze také nekladou – můžete použít jakékoli ovoce. Nezapomeňte si tento dezert připravit raději den předem, aby vám smetanový krém krásně ztuhnul.

Do vyšší nádobky se studenou vodou si namočte alespoň na 8 minut 6 plátků želatiny. Do hrnce si nalijte smetanu, přidejte cukr, zrníčka z vanilkového lusku, a nakonec i celý lusk. Promíchejte a přiveďte k varu. Vyndejte vanilkový lusk a přidejte vymačkanou nabobtnalou želatinu. Dezertní skleničky si postavte našikmo do plata od vajec. Přelijte si směs přes sítko, abyste odstranili pěnu. Do poloviny každé skleničky nalijte smetanový krém a opatrně přeneste do lednice a nechte několik hodin ztuhnout (ideálně do druhého dne).

Do studené vody si namočte 6 plátků želatiny. Ovoce si dejte do kastrůlku, přidejte cukr a za stálého míchání povařte, dokud se neodpaří téměř veškerá voda. Ovocnou směs následně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a případnou pěnu odeberte. Nakonec přimíchejte nabobtnalou želatinu. Ztuhlé a vychlazené skleničky postavte na druhou stranu, aby vám vznikl ,,šikmý efekt" i u ovoce. Nalijte směs do skleniček a dejte opět ztuhnout na několik hodin do ledničky. Po ztuhnutí dozdobte nakrájeným čerstvým ovocem a snítkou máty nebo meduňky.