Medvědí česnek na talíři: Jarní pesto i zdravá pomazánka

Podle jedné pověsti medvědi po probuzení ze zimního spánku hledají medvědí česnek jako první rostlinu, kterou konzumují. Tato bylinka jim pomáhá probudit jejich tělo, očišťuje je a vrací jim sílu po dlouhém období chladu, poskytuje ale prý ochranu a sílu nejen medvědům, ale i lidem.
Vyzkoušejte recepty, které vám přinesou přírodu přímo na stůl: ať už si domů přinesete čerstvý medvědí česnek nebo zářivé pampelišky, jarní dary země jsou plné zdraví. Lahodné pesto, jemná pomazánka nebo přírodní med potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také podpoří imunitu, trávení a očistu těla díky obsahu vitamínů, minerálů a přírodních antioxidantů.
Pesto se silou medvědí (pesto z medvědího česneku)
Ingredience:
- 100 g medvědího česneku (čerstvé listy)
- 50 g piniových oříšků (nebo jiných oříšků podle preference)
- 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 150 ml olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1 stroužek česneku (podle chuti)
Postup: Medvědí česnek omyjte, osušte, nakrájejte. V mixéru nebo pomocí ručního mixéru smíchejte medvědí česnek, piniové oříšky, parmazán a případně i česnek. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí do pasty. Postupně přidávejte olivový olej a pokračujte v mixování, dokud nevznikne hladké pesto. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pesto podávejte s těstovinami, na chlebu, bagetce nebo jako přílohu k masu.

Pomazánka z divokého česneku (pomazánka z medvědího česneku)
Ingredience:
- 100 g čerstvého medvědího česneku
- 200 g tvarohu
- 100 g smetanového sýra
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky citrónové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- pár vlašských ořechů (podle chuti)
Postup: Medvědí česnek důkladně omyjte a jemně nasekejte. V misce smíchejte tvaroh, smetanový sýr a olivový olej. Přidejte nasekaný medvědí česnek, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Pokud chcete, můžete přidat nasekané vlašské ořechy pro křupavou texturu. Pomazánku podávejte na chlebu nebo jako dip k zelenině.
TIP:
Zbylý medvědí česnek po přípravě pesta nebo pomazánky využijte jako aromatickou přísadu do polévky, do omelety nebo ho přidejte do čerstvého salátu. Dopřejete si tak cenné vitamíny a chuť česneku, která dokonale oživí vaše pokrmy.