Chutě léta na grilu - 4 lehké recepty
Sýry, zelenina, ryby, bylinky a sladké ovoce na grilu rozehrají nečekané kombinace chutí… Přinášíme tipy a recepty pro lehké grilování, které rozhodně není nudné a nadchne všechny vaše smysly.

RECEPT
Grilované halloumi se zeleninou
Ingredience:
- plátky halloumi
- cuketa
- červená paprika
- červená cibule
- olivový olej
- citronová šťáva
- čerstvý tymián
Postup:
Zeleninu nakrájejte na větší kusy, halloumi na plátky. Pokapejte olejem, dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Grilujte z každé strany 2 až 3 minuty do zlatova a podávejte s chlebem a salátem.

Tofu na orientální způsob
Ingredience:
- pevné tofu (natural nebo marinované)
- sójová omáčka
- sezamový olej
- zázvor
- med
- jarní cibulka
- sezamová semínka
Postup:
Tofu nakrájejte na silnější plátky a naložte do marinády (sójová omáčka + med + nastrouhaný zázvor + kapka sezamového oleje) na alespoň 30 minut. Grilujte dozlatova a posypte sezamem a jarní cibulkou.

Grilovaný losos s medem a hořčicí
Ingredience:
- filet z lososa (bez kůže nebo s kůží)
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř, čerstvý kopr podle chuti
Postup:
V malé misce smíchejte med, hořčici, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Lososa potřete marinádou a nechte cca 20 až 30 minut odpočinout. Grilujte na mírně rozpáleném grilu cca 4 až 5 minut z každé strany v závislosti na tloušťce. Hotového lososa můžete posypat nasekaným koprem a podávat s pečenými batáty nebo citronovou rýží.
TIP: Místo lososa můžete použít i pstruha nebo tresku – marinádu lze snadno přizpůsobit i sladší chutí (například přidáním pomerančové šťávy).

Sladká tečka
Grilovaný ananas s medem a mátou
Nakrájejte čerstvý ananas na kolečka nebo klínky, potřete medem a ogrilujte. Před podáváním posypte čerstvou mátou.
Banán v alobalu s čokoládou
Do neloupaného banánu udělejte podélný zářez, vložte kostičky hořké čokolády, zabalte do alobalu a grilujte asi 5 minut. Můžete přidat i oříšky.
Vynikající přílohou ke grilovaným pochoutkám je pita chléb opečený rychle z obou stran, podávaný s hummusem nebo jogurtovým dipem. Se zeleninovými špízy skvěle chutná chleba naan a určitě vyzkoušejte i ciabattu nakrájenou na plátky, lehce potřenou olivovým olejem a česnekem.