Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

České ryby na talíři

České sladkovodní ryby jsou velmi oblíbené v tradiční české kuchyni. Mezi nejznámější a nejoblíbenější druhy patří například kapr, pstruh, candát, štika, amur nebo lín.

Na grilování se hodí zejména ryby s tužšími masy, které nebudou na grilu rozpadat. Což v našem případě může být pstruh, ideální je lín, protože ten má kůži opravdu pevnou. Pokud máte možnost, doporučil bych třeba i sumce, nebo tolstolobika.

Bohužel tolstolobik a sumec zrovna nepatří k těm běžně dostupným rybám. Z těch typicky dravých ryb bych na gril doporučil candáta (štika má hodně kostí), nebo pěkného okouna. Ryby stejně jako ostatní masa vhodná na grilování můžeme marinovat.

U ryb však platí několik zásadních pravidel:

  1. Příliš dlouhé marinování může způsobit, že se ryba rozpadne. Ryby mají jemné maso, které může být poškozeno dlouhým působením kyseliny z marinády. Proto se doporučuje marinovat ryby maximálně několik hodin před grilováním.
  2. Na marinování použijte vhodnou nádobu – skleněné nebo plastové misky, které můžete uzavřít. Použití kovové nádoby na marinování může způsobit nežádoucí reakce s kyselinami v marinádě.
  3. Dbejte na hygienu. Pokud používáte v marinádě čerstvé ingredience, jako jsou bylinky, česnek nebo citrónovou šťávu, mějte na paměti, že mohou obsahovat bakterie. Proto se doporučuje používat čisté náčiní a pracovní plochu.
  4. Nenechte rybu ve vodě. Před marinováním ryby ji důkladně osušte papírovými utěrkami, aby marináda lépe přilnula k povrchu ryby. Pokud necháte rybu ve vodě, marináda bude řídká a ryba bude mít méně chuťového aroma.
  5. Dbejte na teplotu. Ryby by měly být při marinování uchovávány v chladničce, aby se zabránilo růstu bakterií. Pokud je chcete marinovat při pokojové teplotě, dejte si pozor na to, aby byly v marinádě, co nejkratší dobu.

Grilovaný kapr

Ingredience: 

  • 1 celého kapra
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 citrón
  • bylinky (např. petržel, tymián, rozmarýn)
Postup

Rybu očistěte a omyjte tekoucí vodou. Následně ji vysušte papírovými utěrkami. Nařízněte kapra z obou stran. Díky tomu bude mít ryba na grilu křupavou kůrku. 

Na povrch kapra naneste olej a osolte a opepřete podle chuti. Rozmačkejte česnek a pokrájejte bylinky a poté je důkladně promíchejte s olejem. Touto směsí několikrát potřete kapra.

Kapra nechte v lednici marinovat alespoň hodinu, aby se všechny chutě dobře propojily. 

Grilujte kapra na mírně rozpáleném grilu asi 10-15 minut na každé straně. Během grilování kapra občas otočte a potírejte marinádou. Kapr je hotový, když je maso bílé, pevné a šťavnaté. 

Podávejte s citrónovými plátky a čerstvými bylinkami.

Tip: Pokud nechcete mít rybu příliš mastnou, můžete ji grilovat na roštu s citrónovými plátky. Citrónové plátky pomohou odstranit přebytečný tuk a dodají rybě osvěžující chuť.