Domácí bramborový chléb

Ingredience:
- 680 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžičky soli
- 665 g hladké mouky
- 1 droždí
- 150 ml vody
Postup:
Brambory i se slupkou pořádně umyjte a uvařte do měkka společně se dvěma lžičkami soli. Uvařené brambory nechte vychladnout a oloupejte. Oloupané brambory následně rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte olej a kvasnice rozpuštěné ve vodě a začněte zpracovávat těsto. Až vznikne pěkná hmota, teprve poté přidejte mouku a sůl. Těsto se nejdřív hodně drobí, ale nebojte, po chvilce zpracovávání se vytvoří krásné hladké těsto. Takto zpracované těsto nechte zakryté 30 minut kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto následně rozdělte na dva stejné díly a vypracujte z obou dílů dva bochníky. Ty položte na plech vyložený pečícím papírem, který lehce podsypte moukou. Bochníky zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout. Troubu si předehřejte na 190 °C, chléb na povrchu několikrát nařízněte a pečte cca 30-40 minut. Dobré je chléb během pečení potírat osolenou vodou.