Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Chili con carne - jídlo plné chutí

25.09.2025

Chilli con carne (španělsky "chili s masem") patří mezi nejznámější pokrmy texasko-mexické kuchyně. Tradice tohoto dušeného masa s chilli papričkami sahá až k původním mexickým receptům popisovaným už v 16. století, kdy byla kombinace masa, chilli a dalších ingrediencí konzumována v oblasti Aztéků.


    Ingredience:

  • 2 plechovky konzervovaných červených fazolí
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky konzervovaných rajčat
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • řapíkatý celer
  • mleté chilli
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku římského kmínu
  • koriandr
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl
  • pepř


Postup přípravy:

Nakrájejte nadrobno mrkev, řapíkatý celer, cibuli a česnek. V pánvi rozehřejte olivový olej a přihoďte nasekanou zeleninu. Dále přidejte mleté chilli, římský kmín a skořici. Dochuťte solí a pepřem. Za stálého míchání restujte asi 8 minut. 

Poté přidejte slité fazole, nasekaná rajčata, nakrájenou papriku a 1 plechovku vody. Mleté maso rozmělněte a přidejte do pánve. Nasekejte koriandr a přidejte do omáčky spolu s balzamikovým octem. Vše ještě dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a po chvíli zmírněte oheň. Přikryjte pokličkou a vařte asi hodinu za občasného míchání. 

Podávejte s rýží nebo s opečeným chlebem či bagetkou.