Chili con carne - jídlo plné chutí

Chilli con carne (španělsky "chili s masem") patří mezi nejznámější pokrmy texasko-mexické kuchyně. Tradice tohoto dušeného masa s chilli papričkami sahá až k původním mexickým receptům popisovaným už v 16. století, kdy byla kombinace masa, chilli a dalších ingrediencí konzumována v oblasti Aztéků.
- 2 plechovky konzervovaných červených fazolí
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 plechovky konzervovaných rajčat
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- řapíkatý celer
- mleté chilli
- 2 červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku římského kmínu
- koriandr
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl
- pepř
Ingredience:
Postup přípravy:
Nakrájejte nadrobno mrkev, řapíkatý celer, cibuli a česnek. V pánvi rozehřejte olivový olej a přihoďte nasekanou zeleninu. Dále přidejte mleté chilli, římský kmín a skořici. Dochuťte solí a pepřem. Za stálého míchání restujte asi 8 minut.
Poté přidejte slité fazole, nasekaná rajčata, nakrájenou papriku a 1 plechovku vody. Mleté maso rozmělněte a přidejte do pánve. Nasekejte koriandr a přidejte do omáčky spolu s balzamikovým octem. Vše ještě dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a po chvíli zmírněte oheň. Přikryjte pokličkou a vařte asi hodinu za občasného míchání.
Podávejte s rýží nebo s opečeným chlebem či bagetkou.