Báječné nápady: Skladování potravin - díl. 2

V tomto článku se dozvíte praktické tipy, jak správně skladovat ovoce, zeleninu, bylinky a mléčné produkty, aby vydržely déle čerstvé. Naučíte se, jak mrazit potraviny pro rychlou přípravu jídel, jak urychlit zrání avokáda, a jak zabránit klíčení brambor, cibule či česneku.
1. Banány oddělte od sebe a neskladujte je v blízkosti jablek, vydrží vám potom déle. Pomáhá také jejich zavěšení na speciálním stojánku a umístění mimo zdroj tepla nebo slunce v dobře větraných prostorech.
2. Co mít vždycky v mrazáku pro přípravu rychlého a zdravého jídla? Špenát, mražený vývar, letní ovoce, kousky masa zamraženého po porcích a hotové zmražené jídlo jako lasagne nebo tortilly pro přípravu rychlé večeře.
3. Brambory můžete zabalit do novinového papíru a uložit je na suchém a tmavém místě. Tento trik umožní bramborám dýchat a zamezí jejich klíčení. Vhodné je také jejich uskladnění v pytlích z juty.
4. Chcete-li zachovat čerstvost bylinek, jako je petržel nebo koriandr, vložte je do sklenice s vodou (jako květinu) a zakryjte sáčkem. Uložte je do lednice, kde zůstanou svěží po delší dobu.
5. Chcete, aby avokádo rychleji dozrálo? Vložte jej do hnědého papírového sáčku s jablkem nebo banánem – uvolňují etylen, který urychlí zrání.
6. Mléko uchovávejte vždy co nejblíže zadní stěně lednice. Tím bude vystaveno co nejmenší teplotní změně, což pomůže prodloužit jeho trvanlivost.
7. Máte přebytek čerstvé bazalky nebo jiných bylinek? Zmrazte je. Bazalku nakrájejte a vložte do kostek ledu s trochou vody nebo olivového oleje. Bude se hodit do jídel jako rychlé dochucovadlo.
8. Cibule a česnek skladujte oddělen: cibule totiž uvolňuje vlhkost, která může způsobit rychlejší klíčení česneku. Nejlepší je uložit je na suchém a chladném místě v dobře větraných obalech.
Pokračujeme v sérii článků s chytrými tipy pro péči o domácnost. Věnovali jsme se [vaření] , [skladování potravin], [úklidu], [praní], [starosti o kůži], [kuchyni], pokračování dílu o [úklidu 2].
Listujte s námi v časopise Bydlíme & Tvoříme a objevujte osvědčené i nové tipy.